Denne opskrift giver dig en lækker, luftig og cremet kartoffelmos. Du kan sagtens gemme resten af din mos til dagen efter.
Du kan se gode tips til at få den bedste og cremet mos under opskriften.
Kartoffelmos
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 70 g smør
- 2 dl mælk
- salt og peber
- muskatnød
Sådan gør du
- Kartoflerne koges i usaltet vand i ca. 20-25 minutter. Alt efter størrelse på kartoflerne, hvis du er i tvivl kan du stikke en gaffel ned i en kartoffel. Hvis kartoflen glider af, er de færdige. Men når du laver kartoffelmos må de gerne være lidt ekstra møre.
- Mælken varmes i en gryde.
- Hæld vandet fra kartoflerne når de er færdige og tilføj smør skåret ud i tern og pisk det godt sammen. Tilføj mælk efter den ønskede konsistens.
- Smag til med salt, peber og en lille smule muskatnød.
Tips
- Skær dine kartofler i mindre stykker, så er de nemmere at koge og de bliver ikke overkogt.
- Husk ikke at salte kartoffelvandet.
- En nem og hurtig måde at få varm mælk på er at bruge gryden du lige har kogt kartofler i. Hæld mælken herover i og mælken bliver varm med det samme, så du slipper for at have gang i flere gryder.
- Tilføj først smør og derefter mælken. Dette giver kartoflerne en lækker og luftig konsistens.
- Hæld mælken i lidt af gangen. Dine kartofler kan ikke absorbere al den væske på én gang. At arbejde i mindre hældninger hjælper dem med at opsuge og gøres cremet og undgår flydende kartoffelmos.
- Brug helst de kogte kartofler med det samme. Kartofler til mos må helst ikke nå at afkøle for længe.
Kartoffelmos retter
Du kan spise det til lige præcis det du vil. Men nogle retter er mere populære når det kommer til kartoffelmos. Se retterne her.