Natron

Natron kan bruges til meget andet end bare at bage med, faktisk har det været et ret så effektivt rengøringsmiddel som er blevet brugt i årevis. Du kan se hvad du ellers kan bruge produktet …

Natron kan bruges til meget andet end bare at bage med, faktisk har det været et ret så effektivt rengøringsmiddel som er blevet brugt i årevis. Du kan se hvad du ellers kan bruge produktet til lige her.

Hvad er natron?

Natron er en naturligt forekommende blanding af Natriumhydrogencarbonat (Na2CO3 · 10H2O) og omkring 17% natriumbicarbonat (også kaldet bagepulver, NaHCO3) sammen med små mængder natriumchlorid og natriumsulfat. Natron er hvid til farveløs. Natron kan sommetider findes i saltvandssøer, som der opstår i tørre omgivelser. Gennem historien har produktet haft mange praktiske anvendelser, og som vi stadig har en masse glæde af i den moderne anvendelse af natron.

Gør rent med Natron

Har du nogensinde prøvet at rengøre med produktet? Det er ikke kun til bagning af kager! Det er ekstremt alsidigt og kan bruges som et mildt slibende, skuremiddel og godt middel til at opløse snavs, hjælpe mod lugte og fjerne snavs.

Produktet får snavs og fedt til at opløses i vand, så det er meget effektivt til rengøring af adskillige pletter i køkkenet, herunder bordplader, køleskabe og komfur. Og drysset på en svamp eller klud danner. Natron et mildt slibende skurepulver.

Rens badekarret med Natron

Ved blot at bruge en kop eddike, en halv kop Natron kan du rense dit badekar. Blad det sammen i varmt vand, og lad det sidde i 5 minutter, og vask dit karbad og fyld karret med varmt vand, indtil det er fyldt ca. en fjerdedel, og lad det sidde i yderligere fem minutter. Slip derefter afløbet, og skyl karret grundigt.


Brug den samme løsning til at rengøre toiletter
Du kan bruge den samme sammensætning til at opfriske dit toilet, . Lad det sidde lidt også skyl og tør sædet af.

Andet du kan bruge det til

  • Brug Natron opløst i vand til at rengøre og opfriske indersiden af dit køleskab.
  • For stædige kaffepletter i kopper, drys Natron på pletten, aftør med en fugtig svamp og skyl.
  • Det kan også fjerne lugt i dine sko.

Andet end til rengøring og madlavning?

Børn kan bruge det til at lave en vulkan – dette klassiske videnskabsprojekt hjælper børn med at lære om kemiske reaktioner, og hvad der sker, når en vulkan bryder ud.

Brug Natron til at rense dine hårbørster og kamme

Sørg for, at de holder længe og forbliver i tip top-tilstand ved at give dem en god rengøring en gang imellem. Her er Natron også en rigtig god hjælper.

Er der andre måder?

Ja! Natron har også en lang række sundheds- og skønhedsfordele. Se flere tips du ellers kan bruge det til i videoen her.

Natron til meget andet

Det kan skabes ud fra aske fra planter, der vokser i saltmyrer eller udvindes fra naturlige aflejringer.

Natron er et kemisk salt (Na2CO3), der blev brugt af de gamle bronzealdersamfund i det østlige Middelhav til en lang række formål, vigtigst af alt som ingrediens i fremstilling af glas og som konserveringsmiddel, der blev brugt til fremstilling af mumier.

Naturlig natron varierer i farve med aflejringen. Det kan være ren hvid eller mørkere grå eller gul. Den har en sæbevandstruktur, når den blandes med vand, og blev brugt i antikken som sæbe og mundskyl og som et desinfektionsmiddel til nedskæringer og andre sår.

Natron var en vigtig komponent til fremstilling af keramik, maling – det er et vigtigt element i opskriften på malingen kendt som egyptisk blå – glasfremstilling og metaller.

I dag bruges det ikke så ofte i det moderne samfund, efter at være blevet erstattet med kommercielle rengøringsmidler, som kompenserer for brugen som sæbe, glasproducent og husholdningsartikler. Det er faldet dramatisk i brug siden sin popularitet i 1800’erne.

Hvad er forskellen på natron og bagepulver?

Natron og bagepulver har meget til fælles. De er begge typer kemiske hævnings ingredienser, hvilket betyder, at de genererer gas under blanding og bagning af en dej der “hæver”. Kager, boller, kiks, hurtige brød og dybest set alt, hvad du bager, og som ikke inkluderer gær, er afhængige af disse forbindelser for at producere en let tekstur eller “krumme”.

På et nørdet, kemisk niveau er natron det kommercielle navn for natriumbikarbonat. Når natriumbikarbonat kommer i kontakt med både en væske og en syre – tænk kærnemælk, yoghurt, kaffe, citrusjuice eller eddike som producerer det kuldioxidgas, og disse bobler produceres. (Husk de papier maché-vulkaner, du lavede i folkeskolen? (Samme ting!) Det vigtige er at huske er, at denne reaktion starter, så snart ingredienserne blandes sammen, så du vil få bagværk, der kræver natron i ovnen så hurtigt som muligt, før reaktionen udløber.

Bagepulver er en syre i pulverform Hvad det betyder er, at alt bagning er fugtigt, før en reaktion kan forekomme, ingen tilsat syre er nødvendig. Den første opstår straks, når pulveret opløses i dejen, men det andet opstår langsommere, når det opvarmes. Bagepulver giver mulighed for en mere fleksibilitet, fordi du kan lade dejen hæve inden bagning og stadig få den hævning, du er ude efter

Se mere her http://modernbusiness.dk

Brød og kager

Fik du mere lyst til at bage et lækkert brød med natron eller bagepulver end at gøre rent med det? så fortvivl ej vi har en masse opskrifter med begge ingredienser. Vi har en masse lækre opskrifter i både brød og kager.