Vi spiser ofte flæskesteg i den søde juletid. Har du ikke prøvet at grille en steg en sommer dag kan det klart anbefales også. Det er ikke svært at lave en flæskesteg med sprøde svær, det kræver blot nogle små fif. (Du kan se vores råd til sprøde svær under opskriften)
Flæskesteg
Ingredienser
- 1 kg flæskesteg
- laurbærblade
- salt
Sådan gør du
- Rids sværen helt ned til kødet med ½ cm. mellemrum – men undgå at ridse i selve kødet. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Stik et par laurbærblade ned mellem sværene eller læg dem under kødet.
- Læg stegen på en rist i bradepanden, så sværen ligger så lige som muligt. Læg eventuelt sammenkrøllet stanniol under stegen for at få sværen til at ligge helt vandret.
- Hæld ½ l vand i bradepanden og sæt stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200 grader C. alm. ovn og lad stegen stå i ca. 1½ time.
- Vil man være sikker på at få saftigt kød bør man bruge et stegetermometer og følge anvisningen: Når centrumtemperaturen er 55 grader, skal man mærke, om sværen er sprød. Sæt ovnen over på grill hvis ikke dine svær er sprøde nok. Hold godt øje med den under grill.
- Tag stegen ud af ovnen. Skyen bruges til saucen.
Flæskesteg med sprøde svær
Hvis du oplever din steg ikke blev så sprød som du forventede eller kun sprød nogle steder kan du følge med de råd herunder for at få en flæskesteg med sprøde svær.
Få din stegi samme højde. Det vil sige hvis din flæskesteg svinger nogle centimeter i højden kan du bruge noget sølvpapir for at få den i næsten vandret. På den måde sikre du at alle dine svær får den samme varme, og du kan bedre kontrollere sværenes sprødhed.
Det er vigtigt at ridse godt ned mellem sværene, på den måde kan sværene boble og blive godt sprøde hele vejen rundt. Husk at salte den godt og helst med groft salt.
At dyppe stegen med fedt fra bradepanden giver sprøde svær, dog husk kun at dryppe stegen, så den ikke istedet for bliver slatten.
De sidste 5-7 minutter af stegetiden kan du skue godt op for varmen og sætte ovnen på grill. Her er det bare vigtigt at du holder øje med stegen, da den hurtig kan gå fra sprød til sort.
Flæskesteg hele året
Man kan umuligt gå december måned igennem uden at dufte flæskesteg med brune kartofler og en lækker sauce og meget andet tilbehør. Du får også den lækreste sauce fra en flæskesteg. Mange vælger også at grille en flæskesteg en lækker sommerdag, hvor den også bliver rigtig sprød og lækker, eller også bruger vi den også meget gerne i en flæskesteg sandwich.
Så giv dig endelig i kast med at lave en steg om det er vinter eller sommer så er den helt fantastisk
Har du rester fra din steg? så prøv denne mayers flæskestegs sandwich. Se opskriften lige her.
Sauce fra flæskestegen
Du får den allerbedste sauce fra en flæskesteg. Hold derfor godt øje med at din steg hele tiden har vand i bunden, så det hele ikke er fordampet.
Når du skal lave saucen til din steg skal du si stegeskyen (vandet flæskestegen har lagt i inden i ovnen) fra og over i en kasserolle. Du skal ca. si 2-3 dl stegesky (alt afhængig af hvor meget sauce du ønsker). Når du har gjort dette tilføjer du fløde, og smager til med salt og peber. Du kan altid tilføje mere stegesky eller fløde efter smag. Dette er en rigtig klassisk flæskesteg sauce.