Tortilla de patatas

Tortilla de patatas behøver kun æg, løg, olie, kartoffel og eventuelt hvidløg. Det hele blandet godt sammen også har du en lækker omelet.

Tortilla de patatasNogle gange er de enkle ting de bedste, og enhver, der har prøvet et stykke spansk omelet, kendt lokalt som ‘tortilla de patatas’, bliver nødt til at være enig.

Se flere variationer og inspiration til hvordan du eventuelt kan give din Tortilla de patatas et lille pift. Du kan se eksempler og tips under opskriften.

Tortilla de patatas

Ingredienser
  

  • 1 bagekartoffel
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 7 æg
  • olie
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Skræl kartoflen og skær den i tynde skiver. Hak løget. Hvidløget hakkes fint.
  • Brun løg, hvidløg og kartofler i en pande med olie i ca. 8 minutter. Løgene skal være helt klare.
  • Æggene piskes godt sammen og krydres med salt og peber. De kommes nu på panden og steges i 5-7 minutter, til den har sat sig i bunden og siderne. Du kan vende og stege den færdigt i panden eller gøre den færdig i ovnen. I ovnen skal den have ca. 10 minutter.

Tips

For at finde ud af hvornår olien er varm nok til at stege kartoflerne og løgene, kan du tilføje en enkelt stykke kartoffel eller lidt brød i olien. Det skal larme lidt når olien er klar.

Husk at holde godt øje med varmen når du steger. Hvis olien er for varm, vil kartoflerne hurtigt blive brune og sprøde, men være så rå indvendigt.

Variationer

Tilsæt en peberfrugt på panden og steg dem sammen med de andre ingredienser.

Tilføj lidt skinke eller bacon i når du steger blandingen.

Tortilla de patatas – Nem og billig

For en ret der er så simpel er der betydelig plads til debat, når det kommer til, hvad den rigtige opskrift på en spansk omelet faktisk er. Faktisk er kontroversen om løg i tortilla eller ej, der kunne få nogle spaniere til at tale i timevis. Purister vil have det, at en ægte tortilla de patatas som kun skal indeholde kartoffel, æg og olivenolie, hvilket efterlader de subtile smagsstoffer fra olien og ægget for at give skålen sin karakteristiske smag, men løgforkæmpere hævder, at den sødme, den bringer, når den langsomt koges i olivenolie, er en vigtig bestanddel af, hvad der gør retten så lækker. Det er rimeligt at sige, at begge versioner sandsynligvis er lige så populære og kan begge betegnes som den ‘traditionelle.

Denne delikatesse findes i flere varianter, men der er noget som næsten alle elsker. Faktisk kan du finde tortilla de patatas i enhver bar i Spanien. Det er en enkel og billig spisen. Indtil for nylig førte det første kendte dokument, der henviste til tortilla de patatas, et brev  fra 1817, til Cortes de Navarra, hvor det blev sagt, at befolkningen i Pamplona indtog to eller tre æg i tortilla til fem eller seks personer blanding af kartofler, brød osv., mens landmænd ikke havde noget at spise.

Nogle hævder, at det var general Thomas Zumalacárregui (en spansk militærembedsmand, der blev general under den første bilistkrig), der opfandt kartoffelomelet “for nødvendighed”, da det var en enkel og nærende spisen, der giver en god mæthedsfornemmelse.

Andre historier siges, at Navaras kone opfandt den, da Zumalacárregui stoppede i hendes hus og bad om noget at spise. Kvinden, der ikke havde mange penge, havde kun æg, løg og kartofler. Hun brugte disse tre ingredienser og serverede derefter det, hun havde lavet, til generalen, der nød og derefter populariserede det og på den måde skulle den så være skabt.

Andre opskrifter

Er du helt vild med denne spanske omelet? så kan du se andre lækre opskrifter som minder meget om den.

Æggekage – Er også en klassisk og nem spisen som vi kan nyde igen og igen.

Pandekager – Du kan også lave din klassiske pandekage til en madpandekage

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Opskrift Vurdering




Scroll til toppen