French 75 er ikke uden grund så populær både i baren og til private lejligheder.
Kender du de franske 75? Den franske 75 er en forfriskende og citrusagtig, mousserende drink. Med champagne, gin, sukkersirup, citron og en god champagne har du alt hvad du behøver for at lave en drink som du sikker kunne drikke hele aftenen,
Det er perfekt til helligdage og festlige lejligheder, eller som en frisk velkomstdrink.
French 75
Ingredienser
- 10 cl champagne
- 4 cl gin
- ½ cl sukkersirup
- 1 cl friskpresset citronsaft
- 1 skive citron
- isterninger
Sådan gør du
- Hæld ingredienserne (undtagen champagnen) i en shaker og ryst det sammen
- Si det over i et glas og tilføj champagnen. Serveres med en skive citron på glasset.
Hvorfor hedder drinken French 75?
French 75 er en cocktail lavet af gin, champagne, citronsaft og sukker. Det kaldes også en 75 Cocktail eller på fransk French simply a Soixante Quinze (Seventy Five).
Drikken spores tilbage til første verdenskrig, og en tidlig form blev oprettet i 1915 på New York Bar i Paris – senere Harrys New York Bar – af bartenderen Harry MacElhone. Kombinationen siges at have sådan et spark, at det føltes som at blive afskallet med den kraftfulde franske 75 mm field gun.
Drikken har med sit nuværende navn og opskrift udviklet sig i 1920’erne. I det 19. århundrede var det en populær cocktail bestående af champagne, citronsaft, sukker og is. Der blev efterfulgt tilføjet gin, hvilket gav en drink, der minder meget om den franske 75.
Drikken blev først registreret som 75 i Harry’s ABC of Mixing Cocktails, 1922-udgave, af Harry MacElhone og samme år i Robert Vermeire’s Cocktails: How to Mix Them, der krediterer drikken til MacElhone. Opskrifterne adskilte sig imidlertid fra den nuværende form – MacElhones version bestod af Calvados, gin, grenadin og absint, mens Vermeire tilføjede citronsaft.
Opskriften tog sin nu klassiske form og navnet “French 75” i Here’s How, af Judge Jr. (1927), der består af gin, sukker, citronsaft og champagne. Denne opskrift blev genudgivet med navnet French 75 i The Savoy Cocktail Book (1930), som hjalp med at popularisere drikken. Nogle senere cocktailbøger bruger Cognac i stedet for gin, såsom The Fine Art of Mixing Drinks af David A. Embury.
Den franske 75 blev populær i Amerika på Stork Club i New York. Det vises i filmen Casablanca (1942) og refereres to gange i John Wayne-filmene A Man Betrayed (1941) og Jet Pilot (1957). I 2016 vises det i ITV-serien, Mr. Selfridge, som foregår i London i 1910’erne og 1920’erne.
En fantasifuld alternativ historie om opfindelsen af franske 75 blev fortalt af Jean Shepherd den 17. november 1969, hvor han anerkender Gervais Raoul Lufbery som opfinderen.
En forfriskende drink
I dag ses French 75 i de fleste cocktailbarer, men det er også en favorit under brunch. Den sprudlende drink tilbyder et mere hårdt spark end en Mimosa, mens den stadig giver ultimativ forfriskning før, under og efter. En fantastisk drink som med god grund er blevet så populær.