Flødekartofler – cremede og velsmagende
Flødekartofler eller flødestuvede kartofler som er cremede og velsmagende går til næsten alle retter og kan nydes igen og igen.
Du kan se flere forskellige variationer af retten under opskriften, hvor du også finder inspiration til andet lækkert tilbehør som smager fantastisk sammen med flødekartofler.
Denne opskrift med flødekartofler er lavet med kartofler, muskatnød, fløde, paprika, hvidløg, salt og peber.
Flødekartofler
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1tsk muskatnød
- 5 dl fløde
- 2 tsk paprika
- salt og peber
- 3 fed pressede hvidløg
Sådan gør du
- Ovnen tændes på 180 grader ved almindelig ovn.
- Et ildfastfad smøres med lidt smør.
- Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver og i et lag af gangen
- Tilføj alle ingredienserne i en skål og bland det hele godt sammen. Hæld det over kartoflerne
- Fadet sættes i ovnen i ca. 40 minutter.
- Tag det ud og lad den hvile 5 minutter inden servering.
Tips
Skær kartoflerne i tynde skiver og i lige store skiver så du sikre dig de får lige meget i ovnen.
Begynd med at skære kartoflerne så tyndt og ensartet som muligt. Du kan bruge et Mandolinjern til at skære dem i skiver, hvis du har en.
Krydr kartoflerne mellem lagene med salt og peber.
Hurtigere klar – Skynd madlavningsprocessen ved først at koge de skivede kartofler i kogende vand eller mælk i ca. 2 til 3 minutter.
Kan flødekartofler laves en dag før?
Ja. Du kan forberede disse op til to dage i forvejen.
Hvis du gerne vil lave dem en dag i forvejen for at spare tid, kan du på dagen du laver dem, nøjes med at bage dem i 30 minutter også dække og afkøle dem. På serveringsdagen skal du tage dem ud af køleskabet og lad dem stå lidt inde du bager dem i 30-40 minutter udækket i ovnen.
Kan flødekartofler fryses?
Disse kartofler opbevares i køleskabet i ca. 4 dage og opvarmes godt i mikrobølgeovnen, ovnen eller i en stegepande! Men du kan også fryse flødekartoflerne.
Den bedste måde at fryse kartofler ned på uden de bliver grynet. Her er tippet at ikke at koge dem helt, men lade dem være lidt underkogte. Derefter, skal de afkøles i køleskabet og herefter kan du lægger dem i fryseren. For at genopvarme skal du bare tø dem op og nyde dem.
Variationer
Der findes mange lækre ingredienser som du kan tilføje i dine flødekartofler, du kan se nogle eksempler på populære ingredienser at tilføje i retten. Måske du selv har nogle favoritter?
Flødekartofler med bacon
Du kan også tilføje bacon. Cremede kartofler + sprød, bacon på toppen. Det vil du ikke fortryde
Flødekartofler med hvidløg
I stedet for hvidløgs fed, kan du tilføje hvidløgspulver
Flødekartofler med chedder
Tilføj ca. 100 gram chedder ost i flødeblandingen.
Flødekartofler med mornay sauce
Tilføj 2-3 dl monay sauce for en cremet og tykkere flødesauce og en lækker ostesmag.
Du kan også sagtens bruge madlavningsfløde
Kartofler er godt for dig
Kartofler er planter, der har stivelsesholdige knolde og indtages i de fleste dele af verden som en vigtig kilde til kulhydrater. De betragtes som en basisføde af de fleste mennesker, der ligner ris, majs og hvede. De stammer fra Peru og blev bragt til Europa af spanske søfolk.
Bortset fra kulhydrater indeholder kartofler også fytokemikalier såsom phenoler og carotenoider, kalium, thiamin, folat, riboflavin, niacin, magnesium, jern, zink og fosfor. De er også rige på kostfibre, der beskytter mod tyktarmskræft, sænker kolesterol og hjælper med at reducere fedt.
Kartofler bruges til at fremstille vodka og andre alkoholholdige drikkevarer, og der er også fundet industrielle anvendelser til dem. De tilberedes oftest som mad, uanset om de er hele eller i skiver, skrællet eller ej, krydret eller ikke krydret. To populære måder at tilberede kartofler på er som kartofler med kartofler eller gratinerede kartofler.