Sazerac

Sazerac er en klassisk whisky-cocktail – sprut, bitter, sukker og vand – men dens masse er langt mere omfattende. Dette er en drink med mange smage i sig, og siges at blev skabt i New …

Sazerac er en klassisk whisky-cocktail – sprut, bitter, sukker og vand – men dens masse er langt mere omfattende. Dette er en drink med mange smage i sig, og siges at blev skabt i New Orleans bar scene i det 19.

Ingredienser
  

  • 6cl whisky
  • sjat angostura bitter
  • 3 cl rørsukkersirup
  • appelsinskive
  • 2 cl pernod anis

Sådan gør du
 

  • Rørsukkersirup tilføjes i et højt glas. Herefter kommes Angostura, whiskyen og pernod anis i.
  • Pynt med en appelsinskræl.

Sazerac en klassisk drink

En nær fætter til old fashioned, Sazerac har sparket rundt i en eller anden form siden så tidligt som i 1838 (med andre rygter, der knytter sin opfindelse tættere på slutningen af ​​1800-tallet) og blev varemærket i 1900 af Sazerac Co.). I 2008 blev den kronet til den officielle cocktail i New Orleans, en betegnelse, der er mere egnet til marketingfolk end drikkeblandere.

Det menes, at de første Sazeracs blev lavet med fransk brandy – Sazerac de Forge et Fils, for at være præcis. Og det vides, at de første Sazeracs indeholdt Peychauds bittere, en lysrød sammensætning med smag af gentian og anis, der blev opfundet af New Orleans-bosiddende Antoine Peychaud. Tilsæt lidt sukker og et strejf af absint, så får du en stærk, aromatisk drink.

Til sidst blev den franske brandy erstattet med amerikansk rugwhisky, en ånd, der voksede i både popularitet og tilgængelighed i det 19. århundrede. Brandy eller cognac, som destilleres fra druer, giver en Sazerac, der er frugtagtig og blomsteragtig, forskellig fra nutidens rugbaserede versioner, som indeholder kornåndens varemærke krydderitoner.

Lidt baggrundsviden

Nogle mennesker hævder, at drinken er den ældste cocktail, der blandes i Amerika, og tages tilbage til den sydlige borgerkrig. De siger, at en mand ved navn Peychaud startede et apotek i 1830’erne i New Orleans, der solgte et urtemedicin, han kaldte Peychauds Bitters.

Den blev meget populært, og et sted i nærheden kaldet Sazerac Coffee House – som virkelig var en glat overdækning til en salon – blandede bitters med dets navnebror, en cognac kaldet Sazerac-de-Forge et Fils.

Eller måske lavede Peychaud selv en wellness-toddy med bitter og cognac, som derefter fangede op blandt New Orleans-masserne og fik tweaked med rug, da cognacforsyningen blev tør. For hvad det er værd, sætter drinkshistorikeren David Wondrich starten på Sazerac-opskriften, som vi kender i de senere år i 1880’erne eller senere endnu. New Orleansgjorde alt for at gøre Sazerac til sin officielle cocktail i 2008.