Gullash med kartoffelmos

Gullash med kartoffelmos er den mest kendte sammensætning af retten. Hvor du laver gullash og servere den med en kartoffelmos. Denne gullash opskrift er med en simre gullash som gør at du får dejligt mørt …

Gullash med kartoffelmos er den mest kendte sammensætning af retten. Hvor du laver gullash og servere den med en kartoffelmos.

Denne gullash opskrift er med en simre gullash som gør at du får dejligt mørt kød og en sauce med masser af smag. For at lave denne opskrift på gullash skal du bruge oksekød tern, løg, gulerødder, hvidløg, paprika, spidskommen, grøntsagsbouillon, tomatpure, salt og peber.

Det tager ca. 10-15 minutter at få forberede din gullasch, herefter kan du lade den simre i 2-4 timer. Sæt gerne kartoflerne over ca. 45 minutter før din gullasch den er færdig.

Gullash med kartoffelmos

Samlet tid 3 timer

Ingredienser
  

  • 500 g oksekød i tern
  • 2 løg
  • 3 gulerødder
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk paprika
  • 1 tsk spidskommen
  • 1 liter grøntsagsbouillon
  • 1 ds tomatpure
  • salt og peber
  • smør eller margarine

Kartoffelmos

  • 1 kg kartofler
  • 2 dl mælk
  • 70 g smør
  • salt og peber

Sådan gør du
 

  • Løg, hvidløg og gulerødder steges i en gryde ved jævn varme i nogle minutter.
  • Kødet kommes i gryden og brunes godt. Tilsæt salt, peber, spidskommen. paprika og tomatpure. Rør det hele godt sammen.
  • Tilsæt bouillon. (det skal gerne dække over kødet)
  • Sæt låg på og lad retten simre i 2-3 timer.

Kartoffelmos

  • Når der er ca. 3 kvarter tilbage kan du med fordel gå igang med at skrælle kartofler og bringe dem i kog. (husk salten ikke må tilføjes i vandet men er til at smage mosen til med)
  • Når kartoflerne er møre, varmer du mælken. Herefter pisker du med en elpisker kartofler og smør sammen. (mælken tilføjes efter den ønskede konsistens). Smag til med salt og peber.

Hurtigere gullash

Hvis du gerne vil fremskynde simre processen kan du nøjes med at lave den til alle ingredienserne har fået nok. Det vil sige når du synes kødet har fået nok ,og også gerne skal være lidt mørt. Dette vil ca. tage en 45-60 minutter.

Hvor stammer gullash fra?

Gulasch har oprindelse i middelalderens Ungarn og er et almindeligt måltid, der ofte spises i Centraleuropa, men også i andre dele af Europa. Det er en af ​​de nationale retter i Ungarn og et symbol på landets nationalret. Dens oprindelse spores tilbage til det 9. århundrede.

Gullash under krigen

Gullash er en ungarsk ret som blev kendt især under 1. verdenskrig, hvor ordet gullaschbaroner blev skabt, da nogle tjente mange penge på at server gullash til soldaterne.

Rygterne siges at kødet kunne være fordærvet, brusk, knogler og endda rottekød. Men da gullash er med kød i sauce, kunne de nemt gemme det gamle kød i det. Soldaterne var efter sigende godt klar over det tvivlsomme kød, men var for sultne til at lade være med at spise det.

Andre opskrifter med kartoffelmos

Millionbøf